Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ett förslag för att göra Det Fria Samhället™ mer trovärdigt
Author Message
niklaswik Offline
Moderator
*****

Posts: 516
Likes Given: 160
Likes Received: 280 in 185 posts
Joined: May 2014
Reputation: 3
#1
Ett förslag för att göra Det Fria Samhället™ mer trovärdigt
Min upplevelse är att många gånger bemöts idén om "det fria samhället" med den, förmodligen helt berättigade, invändningen (parafraserad och lite förenklad) "det är klart det går att ha 'välfärd' som inte är skattefinansierad när det bara är rika friska vita män som flyttar dit". Åtminstone tolkar jag in det som en slags underförstådd tanke hos många som protesterar.

Hur kan man då motverka detta? Att vi "vet" att välgörenhet förmodligen skulle fungera utmärkt i brist på skatter är ganska tandlöst om alla som bor i (eller vill flytta till) fristaden är friska unga män som inte sällan har intelligens och entreprenöranda över genomsnittet.

Då föreslår jag följande tillägg till "definitionen av det fria samhället":

Fram tills minst en tiondel av invånarna faktiskt är såna som inte klarar att försörja sig själva p.g.a. hälsoproblem så turas invånarna om att ha en "bjudvecka" där alla övriga betalar nödvändiga utgifter åt de kanske 10% som simulerar heltidssjukdom. En fullt frisk person som bara kostar mat och boende är inte dyr, så vi skulle kunna lägga till en summa per vecka motsvarande sjukvård och medicin att lägga undan i en fond till framtida behov, bara för att visa att pengarna kan samlas in.

Då blir det svårare att dra "lätt för er att försörja er själva"-kortet.

Tankar om detta?

“One has a moral responsibility to disobey unjust laws.” 
― Martin Luther King Jr.
2014-10-02, 11:08
Website Find Like Post Reply
Arg Varg Offline
Individuell Kapitalist
**

Posts: 15
Likes Given: 2
Likes Received: 11 in 7 posts
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
#2
RE: Ett förslag för att göra Det Fria Samhället™ mer trovärdigt
Kritikerna har rätt. Det går inte att ha en gemensam välfärd i ett fritt samhälle utan att också införa någon form av tvång. Även om alla inblandade frivilligt kommer överens om att betala för vissa samhällsfunktioner så måste det naturligtvis finnas ett scenario för vad som händer den dagen någon väljer att inte betala.

Frivilligorganisationer kommer att existera likadant som de gör idag och så länge folk vill betala för andra är de fria att göra detta under de avtal parterna är överens om. Om det däremot införs en påtvingad "bjudvecka" är det samma sak som skatt.
Morr!
2014-10-03, 21:38
Find Like Post Reply
Error Offline
Gröngöling
**

Posts: 25
Likes Given: 20
Likes Received: 15 in 13 posts
Joined: May 2014
Reputation: 0
#3
RE: Ett förslag för att göra Det Fria Samhället™ mer trovärdigt
Tar man på sig bevisbörda i onödan, hamnar man lätt i långa diskussioner som inte tar sig någonstans. Jag brukar utgå ifrån folks fascination för demokratin, och bemöta argumentet genom att måla upp följande fall:

1) Människor stödjer i tillräckligt hög grad välfärd, eftersom de bryr sig om de utsatta.
2) Människor stödjer i tillräckligt hög grad ej välfärd, då de skiter i de utsatta ("värderar sig själva högre").

Fall 1 är det vi ser idag. Med tanke på det svaga röstunderlaget för "skit i de fattiga, makt åt de vita friska männen"-partier, så vill uppenbarligen folk dela med sig till de fattigaste, även fast det spelteoretiskt lätt skulle gå att isolera de 30-40% fattigaste. Människor värderar i praktiken med andra ord solidaritet och andra värden än att maximera sin egen inkomst. Om människor bryr sig enligt fall 1, ser jag heller inga större problem i en anarki (bevisbördan torde ligga på motparten i ett sånt läge).

Fall 2 är osannolikt, men tänkbart hypotetisk. Låt säga att en majoritet inte vill lägga samhällsresurser på de utsatta. I en demokrati bör ju majoritetens önskan vara lag, och därmed kan demokraten inte klaga (ett trevligt tillfälle att trilskas lite med "sanna demokrater" som tror på "alla människors lika värde", om man är på det humöret Big Grin). Minoriteten riskerar få än sämre möjlighet att ta hand om de utsatta, då de tvingas följa lagar och nycker för majoriteten, och finansiera detta med de pengar de annars kunde lagt på något de ansåg viktigare.

Staten skapar onödigt stora, ineffektiva och byråkratiska välfärdssystem, och kör helt över naturliga, småskaliga (och storskaliga) försäkringar, grann- arbets- och intressegemenskaper samt kooperativ. Brukar inte gå in närmare på det, då stor del av det följer när man anammat tanke sättet och befriats från indoktrinering. Fram tills dess hittar den inbitne ändå på ursäkter och rationaliseringar ("Jo, jag håller med, men jag tror ändå bara inte att det skulle funka..."), oavsett hur väl argumenten framställs.

Jag brukar istället fråga hur många de känner som skulle rösta på ett parti som förespråkade att just deras grupp skulle få välfärd, men ingen annan. Lustigt nog har ingen kunnat peka ut någon, men det finns ändå en överhängande rädsla för att någon diffust definierad individ eller grupp plötsligt kommer agera i total anomi och empatilöshet, utan något som helst argument eller rationell grund. Det är indoktrinering och en klassisk "Solstadens Motorsport kommer löpa amok på gatorna med automatvapen och spikklubbor"-fallacy.
"Just nu kan du inte registrera dig på ankeb.org."
2014-10-04, 00:07
Find Like Post Reply
[+] 2 users Like Error's post
Antik spikmatta Offline
Gröngöling
**

Posts: 7
Likes Given: 2
Likes Received: 3 in 2 posts
Joined: Feb 2015
Reputation: 0
#4
RE: Ett förslag för att göra Det Fria Samhället™ mer trovärdigt
Du hittar på en hypotetisk situation där alla kommer överens om att ge skatt i ett fritt samhälle, vilket inte kommer hända. Övergången till ett fritt samhälle kommer vara hård om den sker snabbt, och alla som är beroende av dagens system kommer få det mycket svårt. Förhoppningsvis och troligtvis sker det över flera generationer så att inget för drastiskt händer.

Innan nannystaten fanns voluntarism och jag tror att det även kommer utvecklas i ett fritt samhälle eftersom folk är godhjärtade och gillar att hjälpa andra när de inte blir tvingade till det. Folk I Sverige ger mycket mindre till intresseorganisationer än t.ex. USA eftersom vi betalar så mycket skatt. Statens tvång trycker bara undan vår naturliga vilja att vara hjälpsamma och godhjärtade.

Låt mig bara säga såhär dock, den bästa välfärden är att låta fria marknaden ta över och sänka priser till botten och skapa ny teknik. Vilken idiot som helst kommer kunna leva med bra levnadsstandard med den sorters kraft befriad. Dock har jag inte en pessimistisk syn, jag tror de flesta kommer kunna bidra på sitt sätt till fria marknaden när de har anpassat sig till den nya "samhällsordningen" och allting har lugnat ner sig. Dagens system låter inte folk anpassa sig naturligt och skapa ömsesidigt hjälpsamma relationer.
2015-02-28, 07:36
Find Like Post Reply
[+] 2 users Like Antik spikmatta's post
Hugin Offline
Plansmidare
***

Posts: 78
Likes Given: 9
Likes Received: 71 in 39 posts
Joined: Jun 2014
Reputation: 1
#5
Video  RE: Ett förslag för att göra Det Fria Samhälletâ„¢ mer trovärdigt
Niklas, jag har gått och smält din OP några dagar och här kommer vad jag vill säga om det hela. Jag tror du skrev inlägget i något mått av uppgivenhet om dagens läge (ytterst förståeligt!), och börjar därför kompromissa för att få friheten att passa konsumenten genom att ändra på den och få friheten att passa konsumentens bild av den. Det är ett entreprenöriellt tänkande men om vad konsumenten vill ha inte är frihet, då är det inre längre frihet du erbjuder. Om du tänkt på det, konstruerade du i OP ett nytt skattesystem som, för all del, är frivilligt att bidra till. Men sociala konventioner kommer snabbt sätta stopp för frivilligheten. Speciellt om invånarna är vana vid skattetvång. De kommer helt enkelt att begära tvånget tillbaka för att det ska vara rättvist.

En gång i tiden ville jag ha ett eget geografiskt utbrytarsamhälle, men kom senare till insikt att det dels inte går och dels att det finns bättre lösningar. Som att förklara sig trogen en frihetlig deklaration med eget pass. Kanske på blockkedjan, men hursomhelst decentraliserat och inom de fysiska gränserna för en etablerad nationalstat. Här förökar man sig. "Bygger upp" människor att läsa och förstå, stöttar varandra via marknader och annat, ökar sin sociala närvaro tills det blir svårt för de som är plugged in att undgå. Inga politiska krav eller kompromisser, utan mer "Här är vi. Vi lever såhär. Deal with it". Är det riskfritt? Definitivt inte. Kommer vi att ha martyrer? Säkert. Men jag tror att när vi lyckats få folk att få smak för frihet, när vi har en snöbollseffekt då kommer vi (nästan) slåss om att få bli martyrer. Det är ren inbillning att vi behöver ha "folket med oss". De som ser fördelarna med friheten kommer att söka sig till den. Vi ska bara göra det lätt för dem att hitta hit. 

Men det börjar med konstruktivitet. Det börjar inte med uppgivenhet eller aggression mot meningsmotståndare. Att stångas med meningsmotståndare är direkt kontraproduktivt eftersom man utmanar sin egen princip 1, samt att man slösar både tid och energi på något som inte ger resultat. Så vad jag vill säga är att fokusera på det konstruktiva- vad det än är. Satsa på bloggen, även entreprenöriellt. Satsa på att göra podcasts och youtubevideor. Inte bara om frihet men lättsmälta bitar av svensk 1900-tals historia exv. Den är nog så omskakande! Satsa på utbildning. Gör en fängslande presentation, erbjud skolor den som gästföreläsning under vänlig flagg och leverera. Gå sedan hem och gör den ännu bättre! Se till att det är ett ämne du brinner för och att du kan tända andras intresse. Eller något helt annat så länge det är konstruktivt. Hörde tom en kille snacka om mycket diskret infiltrering i vänsterkretsar. Inte för att sabotera, utan med sokratisk metod och att spela dum påvisa motsägelser och logiska omöjligheter. Att så ett frö. Hitta din nisch. Hitta andra med liknande nisch. Bygg något nytt! Med träning och erfarenhet och stöd av varandra kan vi åstadkomma jävligt mycket! Var det Fuller som sa att man inte behöver hacka på det gamla systemet, utan bara sätta igång och bygga något bättre. Så faller det gamla av sin egen dåliga fitness. Sin oförmåga att hänga med i evolutionen. Människans ekologi yttrar sig i samhället som marknader. Staten är en mammut- stor, klumpig, dum, ineffektiv, föråldrad och farlig. Vi är många, kvicka, kloka, iderika och fredliga (och ser inte så pjåkiga ut heller om man får säga det själv). Det är dags för nästa steg i evolutionen. Det är dags att konkurrera ut staten.

Rom byggdes inte på en dag, men att sätta, sträva mot och att nå både kort- och långsiktiga mål kommer att fylla våra liv med syfte. Något som jag tror gemene man saknar idag. Vi sitter här, med två högskoleexamen vi inte har råd med, i en lägenhet vi varken gillar eller har råd med och, om vi har tur, ett skitjobb som diskare eller sanitetstekniker och är tvungna att komplettera med bidrag. En partner, två föräldrar och syskon som flitigt använder den nya vokabulären med ord som "norm", "islamofobi" och "post-kolonialt" varje jävla gång man träffas. Är det värsta som kan hända verkligen att man tar ett par månader i finkan (läs hotellet) för något ens hjärta brinner för? Jag tycker inte det längre.
Såhär går det när man är intellektuellt förstoppad och hittar ett skinande blankt forum fullt av likasinnade. Allt kommer på en gång. Tänk Trainspotting...

Jag gillar inte Molyneux som terapeut, men dock som filosof och teoretiker. Här berör han en angränsande fråga: När är folk redo för frihet?
Jag gillar hans svar på blott två ord.


Fridens liljor!
(This post was last modified: 2015-05-15, 00:48 by Hugin.)
2015-05-09, 23:24
Find Like Post Reply
[+] 1 user Likes Hugin's post