Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
En rapport från verkligheten - minimera din skatt.
Author Message
expedius Offline
Anka
***

Posts: 87
Likes Given: 0
Likes Received: 21 in 11 posts
Joined: Aug 2014
Reputation: 0
#1
En rapport från verkligheten - minimera din skatt.
Hej på er alla!

Som ni vet så brinner jag för konkreta handlingar och är inte så förtjust i diskussion och abstrakta resonemang och därav min stora tråd om praktiska ideer. Nu har jag försökt leva upp till mina egna ideal så gott det går och gjort något åt min skattesituation och tänkte berätta om vad jag gjort, lessons learned och uppnått resultat.

Det jag gjort är att jag helt enkelt börjat pendla till och från Norge. Men vad innebär det konkret? Jo, jag jobbar 4 dagar i Norge varje vecka, och är hemma 3 dagar. Löne- och skattemässigt har det resulterat i en löneförhöjning med ca 20-30% beroende på valutakurs, samt att jag sänkt min inkomstskatt från ca 38% till 31%. Tänk på det! En löneförhöjning på 20-30%, och med den nya lönen har jag lyckats sänka skatten med 7%. Hade jag fått samma bruttolön i Sverige hade skatten blivit bra mycket högre.

Anledningen till detta är helt och hållet min status som "pendlare" vilket gör att jag har rätt till avdrag för hyra, resor, samt ett "traktamente" som skall täcka mat, varje dag jag vistas i Norge. Utöver det finns i Norge ränteavdrag, samt inga skatter (eller mycket låga) på elbilar. För att detta skall fungera får du inte bo i en gränskommun för då åker du på svensk inkomstskatt.

Så för den som har möjlighet så rekommenderar jag varmt att pendla mellan Norge och Sverige. Utöver ovanstående finns en diskussion i Norge kring om man skulle begränsa avdrag generellt, och istället minska den högsta inkomstskattesatsen från 47% till 41%. I.o.m. att avdragsmöjligheterna är så generösa skulle förslaget bli skatteneutralt, och för pendlare skulle det tyvärr bli negativt, men det skulle inte handla om några stora summor.

För den som bor kvar i Sverige kan jag bara rekommendera att bli konsult och fakturera från eget AB istället för att vara anställd. Använd sen bolaget som en "lågbeskattad" (22%) sparbössa och töm bolaget vid pensionen via något annat lågskatteland inom EU. Men för att få det att rulla på snyggt och lagligt i Sverige, rekommenderas varmt att du tar kontakt med närmaste skattejurist och inte litar på det jag säger på ett forum på internet. Wink

Det var allt för stunden. Håller också på med ett kul projekt kring anonym kommunikation så när jag väl kommit någon vart med det kommer en statusrapport, samt en förfrågan om testare.

Ha en trevlig kväll!

MVH
Expedius
2015-05-17, 01:14
Find Like Post Reply
[+] 3 users Like expedius's post
Hugin Offline
Plansmidare
***

Posts: 78
Likes Given: 9
Likes Received: 71 in 39 posts
Joined: Jun 2014
Reputation: 1
#2
RE: En rapport från verkligheten - minimera din skatt.
Riktigt kul! Positivt och konstruktivt. Det är i den "zonen" vi behöver vara mentalt, jag håller helt med. 
Själv sitter jag och bläddrar för att se om det finns en svartjobbsförmedling på darknet eller någon annanstas. Vet Ankeborgarna mer om detta?
Jag skiter i korridoren.
2015-05-18, 14:22
Find Like Post Reply
CCCF Offline
Gröngöling
**

Posts: 20
Likes Given: 8
Likes Received: 10 in 7 posts
Joined: Oct 2014
Reputation: 0
#3
Star  RE: En rapport frÃ¥n verkligheten - minimera din skatt.
Betala alltid kontant när ni åker taxi. Gör så här:

Alla bolag kan inte ta svart vid beställd taxi. Taxi Stockholm är ett exempel som inte kan på ett osynligt sätt. Fråga ändå, men ha inte förhoppningarna uppe att chauffören vågar sticka ut nacken.

1. Ta helst en taxi på gatan, eftersom inte alla kan ta svart vid beställning.

2. Kliv in. Säg snabbt, innan chauffören slår på taxametern, att ni betalar kontant och gärna vill ha ett fast pris dit ni vill åka. Föreslå ett pris. Visa gärna kontanterna för chauffören. Är ni osäkra på vad ett rimligt pris är, ring ert favorittaxibolags växel och fråga vad en tur mellan X och Y kostar (innan ni kallar på taxin).

3. Taxichauffören säger: "Nej, nej, det går inte så billigt." Om ni frågade chauffören om ett pris istället för att föreslå ett säger han exempelvis "150 kr". Säg då: "Hmm, 120?". Försök alltså pruta lite, men det går inte alltid. Ibland är chauffören sugen på svarta pengar och säger ett lågt pris redan från början.

4. Försök komma överens om ett pris. Sockra anbudet genom att erbjuda förskottsbetalning. Annars börja om på punkt 1.

5. Ã…k.

Ta gärna ett etablerat bolag då de hittar bättre, har ett varumärke att skydda och förmodligen kan ge bättre pris än friåkare som lever på att lura turister. Haffa eventuellt en svartaxi, men var beredd på att sitta i en sunkig bil och bli körda som en biltjuv. Denna tur kommer bara uppskattas av den som betalar. Det går att förhandla bra pris även hos etablerade bolag. Ofta är det inte dyrare än svartaxi. Gå inte på saker som "Om du frågar någon annan får du ett högre pris om du kommer tillbaka hit".
2015-05-21, 21:55
Find Like Post Reply