Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Projekt för hus / gemensamt boende
Author Message
Pluto Offline
Gröngöling
**

Posts: 14
Likes Given: 3
Likes Received: 2 in 1 posts
Joined: Jun 2014
Reputation: 0
#1
Lightbulb  Projekt för hus / gemensamt boende
Startar en tråd för att berätta och dokumentera om husprojektet jag talade om under Ankdammen 2015. Kommer uppdatera originalposten allt eftersom.

VAD:
Jag planerar bygga ett hus för gemensamt boende, där man kan hyra in sig under kortare (2 veckor-6 månader) eller längre (tills vidare) perioder. En av tankarna är att husera startupföretag (möjlighet att bo billigt och gemensamt under en kort intensiv period). Om jag får ett överskott tänkte jag låta opensourceprogrammerare bo där gratis eller till ett rabatterat pris. För en anka ser jag möjligheter att kunna leva ett liv med ett minimalt beroende av löneinkomst samt möjlighet att bo nära likasinnade.
Delägarskap i någon form kan diskuteras.

HUR:
Ser minst tre områden som måste lösas:
  • Finansiering
  • Byggteknik
  • Juridik
VAR:
Någonstans där lämplig mark finns. Lämplig mark innebär mark till rimligt pris utanför detaljplanerat område. Jag kommer i nuläget inte skriva ut några specifika platser då det finns risk att detta projekt kan motarbetas på vissa platser. Informationen här indexeras av Google. PM:a mig istället för mer info!
Se niklaswiks markprojekt bland annat.

NÄR:
Så snart som möjligt.


Just fastigheter bedömer jag vara något som är förmånligt att äga som privatperson och samtidigt bedriva verksamheten fullt laglig. Inkomster under bruksvärdesprincipen behöver inte beskattas, och det ska vara enkelt att dra av kostnader från uthyrningen på min deklaration. (Om jag skulle låta ett aktiebolag äga fastigheten skulle jag få helt andra formella krav på mig, allt ifrån Hyresgästföreningen till Arbetsmiljöverket.)
De som är hyresgäster kommer räknas som inneboende, vilket ska fungera så länge som jag själv nyttjar minst 50% av boendeytan. Korttidsboende kommer givetvis inte vara skrivna på fastigheten. 
Som en person nämnde på Ankdammen kan det dock vara intressant att göra vissa saker i föreningsform.


Fiber: Givetvis. Snabbast möjligt för rimligt pris.

Volontärer: För den som vill volontära i bygget kan jag betala tillbaka i form av hyrestid.

Vagnsplatser: En idé är att tillhandahålla vagnsplatser i anslutning till huset. Kan tänka mig att först bygga någon form av vagn för att ha som boende under stora bygget. Vagnen kan därefter säljas.


Kommentarer? Intresse? Smile


(fixade så det inte blev en smiley i länktexten till min tråd pga : s  //mod Wink )
(This post was last modified: 2015-09-10, 12:45 by Pluto.)
2015-08-19, 20:56
Find Like Post Reply
[+] 2 users Like Pluto's post
expedius Offline
Anka
***

Posts: 87
Likes Given: 0
Likes Received: 21 in 11 posts
Joined: Aug 2014
Reputation: 0
#2
RE: Projekt för hus / gemensamt boende
Hmm, det här förstår jag tyvärr inte alls poängen med.


Du vill starta en företagsinkubator och konkurrera med 100-tals andra över hela världen, men med skillnaden att du vill ha pengar up front, samt att man inte får tillgång till expertis, investerarnätverk, andra personer erfarenhet m.m. Utöver det, så är den belägen långt bort från centrala större städer. Programmerare som inte behöver ovanstående kan väl lika gärna bo kvar där de bor?

Sist men inte minst ber du om volontärer som hjälper till och betalar dom inte ens i kontanter eller andelar i projektet. Låter lite snålt. De bygger något som du äger, och du "betalar" med hyres tid.

Tycker inte detta låter som en bra ide. Vid fastighetsinvesteringar är läge A och O. Alternativt kan man spela med att man vet att läget kommer att förändras i framtiden (Exempelvis har jag förstått att Trump är duktig på att muta politiker så staden utvecklas på ett sätt som gynnar hans fastigheter maximalt).

MVH
Expedius
(This post was last modified: 2015-08-20, 22:06 by expedius.)
2015-08-20, 22:05
Find Like Post Reply
Pluto Offline
Gröngöling
**

Posts: 14
Likes Given: 3
Likes Received: 2 in 1 posts
Joined: Jun 2014
Reputation: 0
#3
RE: Projekt för hus / gemensamt boende
Hej Expedius, tack för ditt svar!


I huvudsak är huset ett ställe för frihetliga människor att ha en gemensam punkt. Som ett sidoprojekt -  att dels få in ytterligare pengar och dels få en ytterligare injektion av intressanta människor - tänkte jag hyra ut delar av huset på korttidsbasis. 

Idén att husera startupföretag på en avskiljd plats där de inblandade kan få lugn och ro att arbeta med sin idé kommer från ett ställe jag spenderade tre månader under 2008. Stället heter Cocovivo och ligger i Panamas karibiska skärgård. En stor andel av de besökande bor vardagligen i riktiga storstäder (personer från San Francisco, New York, Amsterdam, Hamburg besökte CocoVivo samtidigt som mig). För dem är avlägsenheten en fördel, de vill vara ifred för att kunna koncentrera sig på sina projekt. För att vara där betalar de en summa pengar. (Om någon skulle ha en väldigt smart affärsidé, men inte ett endaste öre att betala up front är jag beredd att diskutera andra former av ersättning.)

Vad som är en lämplig plats är en filosofisk fråga. Jag håller med om att läget är A och O. Svaren på vad som är ett bra läge är nog dock lika många som det finns människor. Det finns ett par ställen som av rent byggprojektmässiga anledningar är mer intressanta. Ställen där jag relativt enkelt kan få tillgång till entreprenadutrustning, förare samt kunniga snickare/byggare. Alla dessa ställen ligger bortom pendlingsavstånd till någon större svensk stad. Det som egentligen kommer bestämma husets placering är vilka konkreta markobjekt som dyker upp. Egentligen är inget uteslutet, men då är det inte säkert att jag blir den drivande i projektet, utan snarare en aktiv delägare där någon annan har huvudansvaret. Den större svenska stad jag har möjlighet att praktiskt engagera mig i är Stockholm.

Med ovan sagt kommer nog faktiskt den stora majoriteten av "korttidsboende" att komma från andra länder än Sverige. För personer från Sverige - i synnerhet de som har sitt reguljära kontaktnät nära Stockholm, Göteborg och Malmö - är nog detta hus i många fall ointressant. Du har naturligtvis helt rätt i att den som inte behöver ovanstående inte heller ska vara där.

När det gäller volontärer har det sin grund i att (minst) två personer under Ankdammen frågade mig om de kunde hjälpa till med projektet, dels av ideologiska skäl och dels för att det skulle ge dem värdefulla erfarenheter i sin yrkesutövning. Om det skulle bli tal om väldigt värdefull kunskap och/eller ett stort antal arbetstimmar så att de kräver en marknadsmässig betalning är det givetvis något jag får överväga, t.ex i form att ge delägarskap.

Mvh
pluto (Mats)
2015-08-23, 12:19
Find Like Post Reply
expedius Offline
Anka
***

Posts: 87
Likes Given: 0
Likes Received: 21 in 11 posts
Joined: Aug 2014
Reputation: 0
#4
RE: Projekt för hus / gemensamt boende
God kväll Mats,

Då förstår jag bättre! Mot bakgrund av det du säger låter det betydligt vettigare. Däremot har jag ingen erfarenhet av startup-inkubator på avskild plats, så jag utgår ifrån att du vet bättre än jag. =)

Har inget att hjälpa till med, men skulle du mot förmodan vilja involvera en arkitekt så kan jag koppla ihop dig med en lovande sådan som kan ge dig ett väldigt konkurrenskraftigt pris.

MVH
Expedius
2015-08-23, 20:48
Find Like Post Reply
Pluto Offline
Gröngöling
**

Posts: 14
Likes Given: 3
Likes Received: 2 in 1 posts
Joined: Jun 2014
Reputation: 0
#5
RE: Projekt för hus / gemensamt boende
Om någon känner en arkitekt som skulle vara intresserad av att ta sig an detta projekt är jag intresserad. Smile
(This post was last modified: 2015-09-01, 15:05 by Pluto.)
2015-09-01, 14:57
Find Like Post Reply
Pluto Offline
Gröngöling
**

Posts: 14
Likes Given: 3
Likes Received: 2 in 1 posts
Joined: Jun 2014
Reputation: 0
#6
RE: Projekt för hus / gemensamt boende
http://www.nyteknik.se/tekniknyheter/article3915623.ece

Lite motivation för 2016! Smile
2015-09-03, 19:09
Find Like Post Reply
expedius Offline
Anka
***

Posts: 87
Likes Given: 0
Likes Received: 21 in 11 posts
Joined: Aug 2014
Reputation: 0
#7
RE: Projekt för hus / gemensamt boende
(2015-09-03, 19:09)Pluto Wrote:  http://www.nyteknik.se/tekniknyheter/article3915623.ece

Lite motivation för 2016! Smile

Tackar! Alltid intressant att följa. Tyvärr känns det som att smarta hem aldrig riktigt lyft. Det har funnits projekt sen länge att koppla ihop ljus, tv, stereo etc. men av någon anledning har det alltid förblivit en nisch för teknikspecialister.

MVH
Expedius
2015-09-04, 15:38
Find Like Post Reply
niklaswik Offline
Moderator
*****

Posts: 516
Likes Given: 160
Likes Received: 280 in 185 posts
Joined: May 2014
Reputation: 3
#8
RE: Projekt för hus / gemensamt boende
Korspostar detta med Ankeborg på facebook:

[Varning för textvägg]


Nyss hemkommen från en rekognoseringstur i Bergslagens skogar tillsammans med Mats. Vi enades om att ett område är hetast, så jag tänkte göra en kort beskrivning av hela idén (för nytillkomna läsare) och av det specifika området.

Projektet går i korta drag ut på att bygga en liten "frihetlig fristad" i litet format, och så gott det går inom lagens gränser (eller åtminstone under radarn). Kort och gott ett gäng ankor som bor nära varandra och kan ägna sig åt sånt många ankor vill ägna sig åt, t.ex. byteshandel (momsfri handel), hjälpa varann med saker och ting osv. Detta baserat kring ett hus med några lägenheter och arbetsrum för start-ups t.ex.

Området vi "valt" (det är inget spikat men både han och jag tycker det verkar väldigt lovande, och han har känt till det länge och vill därför att jag ska beskriva det i egenskap av "utomstående") ser ut så här: nära bebyggelse (direkt angränsande en granntomt med ett litet hus, en grusväg där fiber är nedgrävt och ca 50 meter från ett bostadsområde. 500-1500 m från en skola F-6). Inom 1 mil finns både en stad med 5 000 invånare och en med 15 000. Knappt 5 mil till en stad i 40 000-klassen. Klart pendlingsbart avstånd.

Marken i sig är mest ganska vanlig skog, relativt tätväxt med små till medelstora granar och lövträd. Det tar vi förstås ner efter behov för husbyggen osv, men vår tanke är stora tomter för att behålla lite "skogskänsla". Inget vanligt villaområde. 
I södra änden av marken finns ett jättefint ganska öppet område med betesmark/ängar, ca 200x250 meter, och hela området sluttar ner mot det, så vi tänker oss att hugga ut så att alla får utsikt ner mot det öppna området och en liten å som rinner strax utanför "vårt område".
Totalt "byggbart" (eller rättare sagt avstyckningsbart för tomter) område mäter jag upp till ca 13 ha (130 000 kvm) om google maps mätverktyg stämmer.

Idén just nu är att köpa marken från kommunen, fixa detaljplan (krav för att få köpa den), stycka av och sälja en handfull tomter i attraktiva lägen för "vanligt folk" för att på så vis få igen en del av investeringen, och sen börja bygga det första "frihetshuset" med ca 5 lägenheter i.

Vi tänker oss att man både ska kunna vara med som aktiv deltagare på plats (bygga, sen bo) om man kan/vill, eller som inaktiv delägare genom att gå in med pengar för att få en andel av marken till att ev så småningom bygga själv eller sälja tomten eller kanske få in pengar från uthyrningen i "frihetshuset", det är inte helt klart än utan bara några tidiga idéer.

Kostnaden räknar vi med ca 2 Mkr för att ha "byggfärdigt område" därefter en inkomst på ca 1 Mkr genom försäljning av 5 tomter. På tal om de där 5 tomterna, vi tänker alltså att vanliga människor ska kunna köpa tomter i utkanten av området medan den frihetliga aktiviteten koncentreras till de inre delarna. Inte för att vi _vill_ ha vanligt folk där utan helt enkelt för att finansiera det övriga.

15 kr per kvadratmeter tomtmark får vi alltså betala. I nödfall går det också att bygga på en del av den "fina marken" men vi hoppas slippa det då den vore användbar till t.ex. grönsaksodling, hästhagar eller liknande.

Låter detta intressant? 

“One has a moral responsibility to disobey unjust laws.” 
― Martin Luther King Jr.
2015-09-27, 16:51
Website Find Like Post Reply
CCCF Offline
Gröngöling
**

Posts: 20
Likes Given: 8
Likes Received: 10 in 7 posts
Joined: Oct 2014
Reputation: 0
#9
RE: Projekt för hus / gemensamt boende
(2015-09-27, 16:51)niklaswik Wrote:  Korspostar detta med Ankeborg pÃ¥ facebook:

[Varning för textvägg]


Nyss hemkommen från en rekognoseringstur i Bergslagens skogar tillsammans med Mats. Vi enades om att ett område är hetast, så jag tänkte göra en kort beskrivning av hela idén (för nytillkomna läsare) och av det specifika området.

Projektet går i korta drag ut på att bygga en liten "frihetlig fristad" i litet format, och så gott det går inom lagens gränser (eller åtminstone under radarn). Kort och gott ett gäng ankor som bor nära varandra och kan ägna sig åt sånt många ankor vill ägna sig åt, t.ex. byteshandel (momsfri handel), hjälpa varann med saker och ting osv. Detta baserat kring ett hus med några lägenheter och arbetsrum för start-ups t.ex.

Området vi "valt" (det är inget spikat men både han och jag tycker det verkar väldigt lovande, och han har känt till det länge och vill därför att jag ska beskriva det i egenskap av "utomstående") ser ut så här: nära bebyggelse (direkt angränsande en granntomt med ett litet hus, en grusväg där fiber är nedgrävt och ca 50 meter från ett bostadsområde. 500-1500 m från en skola F-6). Inom 1 mil finns både en stad med 5 000 invånare och en med 15 000. Knappt 5 mil till en stad i 40 000-klassen. Klart pendlingsbart avstånd.

Marken i sig är mest ganska vanlig skog, relativt tätväxt med små till medelstora granar och lövträd. Det tar vi förstås ner efter behov för husbyggen osv, men vår tanke är stora tomter för att behålla lite "skogskänsla". Inget vanligt villaområde. 
I södra änden av marken finns ett jättefint ganska öppet område med betesmark/ängar, ca 200x250 meter, och hela området sluttar ner mot det, så vi tänker oss att hugga ut så att alla får utsikt ner mot det öppna området och en liten å som rinner strax utanför "vårt område".
Totalt "byggbart" (eller rättare sagt avstyckningsbart för tomter) område mäter jag upp till ca 13 ha (130 000 kvm) om google maps mätverktyg stämmer.

Idén just nu är att köpa marken från kommunen, fixa detaljplan (krav för att få köpa den), stycka av och sälja en handfull tomter i attraktiva lägen för "vanligt folk" för att på så vis få igen en del av investeringen, och sen börja bygga det första "frihetshuset" med ca 5 lägenheter i.

Vi tänker oss att man både ska kunna vara med som aktiv deltagare på plats (bygga, sen bo) om man kan/vill, eller som inaktiv delägare genom att gå in med pengar för att få en andel av marken till att ev så småningom bygga själv eller sälja tomten eller kanske få in pengar från uthyrningen i "frihetshuset", det är inte helt klart än utan bara några tidiga idéer.

Kostnaden räknar vi med ca 2 Mkr för att ha "byggfärdigt område" därefter en inkomst på ca 1 Mkr genom försäljning av 5 tomter. På tal om de där 5 tomterna, vi tänker alltså att vanliga människor ska kunna köpa tomter i utkanten av området medan den frihetliga aktiviteten koncentreras till de inre delarna. Inte för att vi _vill_ ha vanligt folk där utan helt enkelt för att finansiera det övriga.

15 kr per kvadratmeter tomtmark får vi alltså betala. I nödfall går det också att bygga på en del av den "fina marken" men vi hoppas slippa det då den vore användbar till t.ex. grönsaksodling, hästhagar eller liknande.

Låter detta intressant? 


Tyvärr är jag fast där jag bor nu i några år till. Det är lite för långt upp i landet för mig. Särskilt just nu. Har du några bilder? Tycker detta låter fantastiskt annars!
2015-09-27, 21:10
Find Like Post Reply
niklaswik Offline
Moderator
*****

Posts: 516
Likes Given: 160
Likes Received: 280 in 185 posts
Joined: May 2014
Reputation: 3
#10
RE: Projekt för hus / gemensamt boende
(2015-09-27, 21:10)CCCF Wrote:  Tyvärr är jag fast där jag bor nu i nÃ¥gra Ã¥r till. Det är lite för lÃ¥ngt upp i landet för mig. Särskilt just nu. Har du nÃ¥gra bilder? Tycker detta lÃ¥ter fantastiskt annars!

Hur dumt det än låter tog jag faktiskt inga bilder idag..  Confused Men Mats (pluto) kan nog fixa några närmsta dagarna eftersom han bor i närheten. Jag kan bjuda på en flygbild från google maps som knappast går att använda för att "pinpointa" platsen. Se första inlägget för anledningen till det. (Om nån detektiv lyckas hitta platsen, var vänlig håll tyst om det. Tongue )

Det som är markerat A är det som vi tänker oss att stycka av direkt och sälja till "vanligt folk". Område B är "frihetsområdet" och C är det som vi skulle vilja spara som betesmark, odlingsmark eller bara "naturskönt område att gå runt i". Smile  Skolan syns nere till vänster.

Fallhöjd från den övre delen (som också är norr/upp på bilden) ner till betesmarkerna är ca 15 meter. Sträckan från övre högra hörnet längs vägen ner till korsningen i nedre högra hörnet är knappt 600 meter.


Attached Files Thumbnail(s)
   

“One has a moral responsibility to disobey unjust laws.” 
― Martin Luther King Jr.
2015-09-27, 22:38
Website Find Like Post Reply
[+] 1 user Likes niklaswik's post